Savunma Sanayinin Büyük Buluşması IDEF’21 Açıldı!

Savunma sanayinin büyük buluşması IDEF’21 açıldı
 
Türkiye ve dünyadaki savunma sanayi devlerinin en önemli buluşma platformu olan IDEF’21 (15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı) 17 Ağustos Salı günü, İstanbul Büyükçekmece Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade’nin açılış konuşmaları ile kapılarını açtı.
 
IDEF’21, 20 Ağustos Cuma gününe kadar sürecek. 1.238 firmanın bir araya geldiği fuarda, 83 ülkeden, 169 heyet 613 heyet üyesi ve 28 Bakan katılıyor.
 
 
Türk savunma sektörünün sabırsızlıkla beklediği IDEF’21 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, 17 Ağustos Salı günü yapılan görkemli bir açılış töreniyle kapılarını açtı. Türkiye’den ve dünyadan savunma sanayi devlerini bir araya getiren IDEF’21, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 20 Ağustos Cuma gününe kadar sürecek. 28 Bakanın yanı sıra Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay Başkan Yardımcısı, Bakan Yardımcısı, Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü, Sahil Güvenlik Komutanı ve Müsteşar seviyesinde çok sayıda üst düzey yetkilinin katıldığı fuar, Türk savunma sanayiinin imkân ve kabiliyetlerini ortaya koyuyor.  
 
“Türkiye, 19 yılda savunma sanayide devrim geçirdi”
Kendi alanında önemli bir dünya markası olan IDEF’21’in gerek açılışa iştirak eden gerekse de katılımcı firmalar bakımından bugüne kadarki en zengin görünüme sahip olduğunu kaydeden
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada;
“Bir önceki fuara 1.061 firma ve temsilci katılmıştı. Bu defa 1.238 firma ve temsilci ile düzenliyoruz. Aynı şekilde ziyaretçi sayısının da bir önceki fuardaki 76 bin rakamını aşacağını ümit ediyorum. Dünyanın en büyük savunma paktı NATO’nun önde gelen bir üyesi olarak milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına vereceğimiz katkının da artacağına inanıyoruz. Fuarımızda milli imkânlarla geliştirdiğimiz pek çok ürünün yer alması bu konuda kat ettiğimiz mesafenin ispatıdır.” dedi.
 
 
 
“Yerli ve milli firmalarımız dünya devleriyle yarışıyor”
Türk savunma sanayinin temsilcisi olan yerli ve milli firmaların bugün dünya devleriyle yarışır hale geldiğine işaret eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, açılışta yaptığı konuşmada;
“Yurt içi ve sınır ötesinde başarıyla icra edilen harekâtlarda Doğu Akdeniz’de ve Ege’de hak, alaka ve menfaatlerimizin kararlılıkla korunmasında ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birçok coğrafyada üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirmesinde yerli ve milli imkânlarla üretilen silah sistemlerimizin katkısı açıkça görülmektedir. Başta yerli ve milli İHA ve SİHA’lar olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan ve sahada yeteneklerini ispatlamış silah sistemlerimizi uluslararası standartlarda tasarlayan, üreten ve ihraç eden yerli ve milli firmalarımız dünya devleriyle yarışır hale gelmiştir. Milletçe gurur kaynağımız olmuştur. İnsan kaynağımıza, potansiyelimize ve savunma sanayi firmalarımıza güveniyoruz. Kamu, vakıf kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerimizin iş birliğinde kritik projelerde azami ölçüde yerli ve milli savunma sanayiye ulaşacağımıza inanıyoruz. IDEF’21’de savunma sanayi alanında iş birliklerinin başlatılmasının ve geliştirilmesinin önünü açacak anlaşma ve protokollerin imzalanacak olmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz.” dedi.
 
“Türk savunma sektörü, küresel bir oyuncuya dönüşecek”
IDEF’21’in dünyada savunma sektörünün kara, deniz, hava, uzay gibi tüm alanlarını ve güvenlik sektörünü aynı anda bünyesinde barındıran sayılı fuarlardan biri olduğunu vurgulayan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir,
“Savunma sanayimiz, özgün ürünleri, ihracatı, ana ve alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleri ile ülkemizin en önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir. Bugün Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Türk savunma sanayinin geliştirdiği helikopterler, insansız hava araçları, askeri gemiler, zırhlı araçlar, füzeler, hava savunma ve silah sistemleri, elektronik sistemler ve diğer ürünleri kullanmaktadır. Savunma Sanayi Başkanlığı olarak bugün geldiğimiz noktada proje hacmi 60 milyar dolar’ı bulan yaklaşık 750 proje üzerinde çalışmaktayız” dedi. 
 
“Dünyanın en büyük 3 savunma sanayi platformu arasında”
Pandemi koşullarına rağmen IDEF’21’in katılımcı sayısı ve planlanan ikili ilişkiler bakımından dünyanın en büyük 3 savunma sanayi platformu arasında yer almasının haklı gururunu yaşadıklarını vurgulayan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, “Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını koşullarında katılımcı ve ziyaretçilerimizin sağlığının korunması en büyük önceliğimizdir. İçinde bulunduğumuz fuar merkezinin COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi’ne sahip bir merkez olması bu noktada elimizi güçlendirdi.
 
Ülkeler arası yeni iş birlikleri
IDEF’21’de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi T.C. Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, mütekabiliyet esasına dayalı olarak yapılan yurt dışı heyet davetleri, bu sene büyük bir kabul gördü. 83 ülke, 169 heyet 613 heyet üyesinin davetli olduğu fuar, sadece Türk ve dünya firmalarını buluşturmakla kalmayacak, ülkeler arası yeni iş birlikleri için de verimli bir platform yaratacak.
 
Toplantılar için en uygun ortam sağlandı
IDEF’21, Katılımcı-Katılımcı, Heyet-Katılımcı, Katılımcı-Türk Tedarik Makamı, Heyet-Türk Tedarik Makamı, Heyet-Heyet görüşmeleri için en uygun ortamı sunacak. Fuar süresince yapılacak toplantılardan en yüksek verimin alınması için tüm çalışmalar özenle tamamlandı.
 
 
 
 
 
 
ÖNCEKİ SAYFAYA GERİ DÖN